Nära mitt hjärta

Just för tillfället finns inget att skriva. Har kraschat lite. Men hämtar inspriration från kraften i min Sindris rörelser.

Tillbaka till Island

Gahhhh! Jag är gööörless på vardagen just nu. I måndags började en ny del av kursen, djurdelen av cellfysiologi. Redan har vi blivit på prackade massa läsning och gigantiska hand-outs. Jag pluggade en stund både igår och idag och det är mer än vad jag brukar göra såhär första dagen på en ny kurs men det verkar tydligen inte räcka tilöl ändå eftersom jag redan hänger efter.

Det regnar ute. Och blåser. Huga. Jag råkade dessutom somna vid halv sju, vaknade nyss. Då lär jag ju kunna sova i natt.

Ett litet glädjeämne är att jag bokat min resa till island! Två veckor blir det. Ena veckan rider vi från södra island till norra, rakt över ön och den andra veckan rider vi hem igen. Urklipp från hemsidan om turen:


Res tillbaka i tiden och rid längs den historiska Kjölurrutten. Så har islänningar gjort i århundraden, på väg till det stora sommaralltinget i Thingvellir, som grundades år 930. På turen besöker vi denna historiska plats, som sedermera blivit nationalpark. Platsen är känd för sin skönhet och för att den ligger mitt på den Mittatlantiska ryggen, där kontinentalplattorna glider isär. Vi besöker det berömda området med varma källor vid Geysir och beundrar det majestätiska vattenfallet Gullfoss, innan vi lämnar civilisationen för den karga vildmarken i inlandet.

På resan från söder mot norr eller vice versa – rakt igenom hjärtat av Island – kommer vi att befinna oss i avlägset belägna ökenlika områden, omgivna av enorma glaciärer, som plötsligt övergår i vidsträckta gröna ängar där endast unghästar och får rör sig fritt under sommaren. Våra värdar Hjalti och Åsa leder oss förbi utslocknade vulkaner och glaciärsjöar och över brusande glaciärälvar.

När man rider upp på höglandet övergår sydlandets gröna ängar i ofruktsamma sandöknar i närheten av de mäktiga glaciärerna Langjökull och Hofsjökull. Skyddade, gröna dalgångar kommer som en överraskning i detta karga landskap. Vi känner oss som ett med Islands historiska förflutna då vi följer samma väg som människor gjort ända sedan de första bosättarna kom till ön.

Inkvartering på denna tur sker i rustika fjällstugor mitt i Islands otämjda natur. Vid Hveravellir, ett geotermiskt område på höglandet, kan vi koppla av med ett långt, varmt bad i midnattssolen! Om du vill se så mycket som möjligt av det isländska höglandet, kan denna tur vara det perfekta valet för dig.



Dock är det ju meningen att jag ska "jobba", dvs hjälpa till med turister och hästar men jag räknar det inte som ett jobb utan som en oförglömlig upplevelse.

Vårutflykt

Idag har jag och min man Sindri varit på utflykt! Jag blev akut glasssugen så jag tog hästen och red till affären. Jag menar, har man ingen bil, cykel, buss eller annat fortskaffningsmedel så är väl det perfekt att ha en häst. Därför tog jag springaren och parkerade han vid en lyktstolpe utanför ica! Tur att han är så cool. Han var helnöjd  trots att han bara fick äta upp slutet av glassen.